De Tech-Indiaan (docu)

Pará, de meest gewelddadige deelstaat van de Amazone in Brazilië, is al jarenlang terrein van conflict over landrechten. Bosgemeenschappen in het woud vechten op tegen de overheid, die (op veelal corrupte wijze) hun grondgebied verkoopt aan investeerders (voor o.a. houtkap, sojaplantages of productie van rundvlees). Eén van de redenen dat dit kan, is dat de landsgrenzen van de gemeenschappen niet officieel zijn vastgelegd. De bosgemeenschappen markeren de grenzen van hun land onderling aan de hand van een beekje of bomenrand, maar deze grenzen staan niet geregistreerd bij de overheid. Dàt de bosgemeenschappen nauwelijks kennis hebben van de bureaucratische wereld, wordt handig ‘gebruikt’ door zowel ondernemers als (corrupte) overheidsinstanties.

Een jaar geleden was ik in Pará en ontmoette verschillende hoofden van (inheemse) stammen. Ik filmde ze in hun strijd tegen de grootgrondbezitters en diens illegale houtkap. Eén van de meest indrukwekkende mensen die ik ontmoette was Dada, de stamleider van de inheemse Maró. Door middel van GPS-fotocamera’s heeft Dada zijn eigen land in kaart gebracht en helpt en informeert vele andere gemeenschappen om ook deze stap te zetten, omdat een erkende kaart de eerste stap is om landroof tegen te gaan.

Dada leert andere bosbewoners hoe ze om moeten gaan met GPS-camera’s, hoe bureaucratie werkt, het belang van het hebben van een kaart van je eigen terrein en waarom je nooit je land moet verkopen aan een ondernemer. Dada staat al jaren op een dodenlijst en er zijn verschillende moordaanslagen op hem gepleegd, de littekens in zijn huid de stille getuigen.

NOG IN PRODUCTIEReacties zijn gesloten.